torstai 8. huhtikuuta 2010

Sisustus: tuunattu verho vauvanhuoneeseen

Pienelle lapselle sopivia, mutta silti oman maun mukaisia verhokankaita on vaikea löytää, ainakin minun. Onneksi kuitenkin kaikkea voi tuunata!

Eurokankaan talvisesta verhoalesta löytyi simppeli puukangas. Kangas on brittiläisen Prestigious Textilesin mallistoa, nimi lienee Woodland. Ompelutin kankaan verhoksi Eurokankaassa, koska siellä sattui olemaan samaan aikaan ilmainen verho-ompelu.Paljaat puut tuntuivat näin kevään kynnyksellä hieman lohduttomilta, joten päätin tuunata kangasta itse. Pohdin pitkään mitä kankaalle tekisin, ja päädyin lopulta painamaan lisäkuvioita kangasväreillä.

Erilaisia leimasinvaihtoehtoja tuumailtuani päädyin vanhaan kunnon sabluunatekniikkaan. Fiskarsin muotoleikkurilla leikkasin muutaman erikokoisen ympyrän piirtoheitinkalvolle. Apuna käytin Fiskarsin muotosabluunaa nro 4850. Lisäksi leikkasin vapaalla kädellä pienen lehden muodon. Muotoleikkuri on muuten tosi kiva väline muotosabluunien kanssa, mutta käyttö vaatii hieman totuttelua ja leikattavan materiaalin ehdotonta paikallaan pysymistä. Pieniä papereita leikatessa olenkin reilusti teipannut ne kiinni sabluunaan, helpottaa työtä huomattavasti. Oikeaoppista leikkausalustaa minulla ei ole, olen käyttänyt vanhaa muovista leikkuulautaa ihan tyydyttävästi. Kunnon leikkausalusta on kyllä hankinnassa "sitten joskus".

Painovärit sekoitin Sinooperissa myytävistä Schjerningin "primääri"-tekstiiliväreistä (sininen, punainen, keltainen ja valkoinen). Värejä olisi ilmeisesti voinut/pitänyt laimentaa vedellä, mutta minä käytin ne sellaisinaan. Värit olivat hieman eri paksuisia; valkoinen melko juoksevaa kun taas punaista sai suorastaan lusikoida purkista. Käytin värejä ehkä hieman liian paksusti. Ikkunaan ripustetussa verhossa värin epätasaisuus paljastuu, kun valo tulee takaa. Värejä kannattaisi siis ehkä laimentaa, tai ainakin käyttää melko kuivaa töpötintä (joka minulla oli vain pesusienestä leikattu pala).Kankaanpainannassa kannattaa muuten muistaa suojata työalusta hyvin. Itse tein painamisen lattialla, jonka suojasin remonttimuovilla, sanomalehdillä ja vielä vanhalla lakanalla. Painoin kuviot kahdessa erässä, koska koko verho ei mahtunut kerralla levälleen lattialle. Annoin värien kuivaa ainakin 12 tuntia, vähempikin olisi varmaan riittänyt.

Kankaanpainantavärit kiinnitetään lämmön avulla. Silittämään en tällä kertaa jaksanut ryhtyä verhon suuren koon vuoksi, vaan kokeilin ensimmäistä kertaa lämpökäsittelyä uunissa. Ohjeen löysin Sinooperista. Painettu ja kuivanut kangas kääritään puhtaaseen paperiin, ja laitettaan 140° uuniin vartiksi (uuni sammutetaan, kun kangaspaketti sinne laitetaan). Hyvin tuntui toimivan, tosin lopullisesti tämän tietää vasta ensimmäisen pesun jälkeen.Värit tummuivat kuivuessaan melkoisesti, joten lopputulos ei aivan täysin vastannut visiotani. Mutta olen silti lopputulokseen tyytyväinen. Palloista inspiroituneena tein myös mobilen, mutta siitä lisää joskus myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti