sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Sisustus: mobile vauvanhuoneeseen

Palloverhoista inspiroituneena päätin tehdä vauvanhuoneeseen mobilen. Olin lisäksi pitkään miettinyt, minkä järkevän käyttötarkoituksen voisi löytää ohuille metallisille pesulahenkareille, joita ei tavallisina vaateripustimina voi käyttää. Henkarit päätyivät siis mobilen kehikoksi.

Työ alkoi kahden henkarin liittämisellä toisiinsa. Väänsin toisen henkarin koukun 90 astetta ulospäin niin, että kun henkarit asettaa ristiin ovat koukut samoin päin. Taivutin koukkuja myös hieman sivulle, että niistä muodostui sydän. Sidoin henkarit yhteen metallilangalla koukuista ja alhaalta keskeltä.


Pääsiäisaskartelujen yhteydessä maalasin paperimassapalloja akryyliväreillä pastellisiksi. Massapallot taisivat olla Tiimarista, ja niitä oli kolmea kokoa: 5 x 35 mm, 9 x 25 mm ja 2 x 15 mm.


Tökkäsin pallon rautalangan pätkään, ja maalasin ensiksi pohjan pöytää vasten tukien. Palloilla on tapana pyöriä siveltimen mukana, joten rautalanka kannattaa työntää niin syvälle, ettei pallo juuri pääse liikkumaan. Lanka suojelee maalipintaa myös sormenjäljiltä, ja sen varassa pallo on kätevä asettaa kuivumaan. Minä käytin kuivausalustana styroksipalasta, koska sellainen sattui käsiini.

Kuivuneet pallot kiinnitin ohueen siimaan. Tai itse asiassa kyseessä on läpinäkyvä ompelulanka, jonka olen joskus muinoin hankkinut Ikeasta. 


Työnsin päästään solmitun, kaksinkertaisen langan parsinneulan avulla pallon läpi, ja pujotin langan kertaalleen lankalenkin läpi. Langan vedin niin, että solmu jäi pallon ylä- eli piilopuolelle. Mobilen pääasiallinen yleisöhän sijaitsee alapuolella. ;)

Seuraavaksi pääsinkin jo sommittelemaan palloja paikoilleen. Sommitteluvaiheessa kannattaa mobile laittaa roikkumaan niin, ettei se pääse liikkumaan. Itse ripustin mobilen kattolamppuun, sellaiseen suureen riisipaperipalloon, jossa pallon ala-aukosta näkyy metallinen kehikko. Kehikko oli kuin tehty tähän, ja piti mobilen tarpeeksi tukevasti paikallaan. Liikkeissään on silti syytä rauhallisuuteen ja hellyyteen, kevyet pallot sotkeentuvat herkästi toisiinsa.

Käytin pallojen ripustamiseen samaa "vetosolmutekniikkaa" kuin langoissakin. Pujotin siis pallon langansa lenkin läpi, jolloin langan pituutta ja pallon sijaintia oli helppo vaihtaa ilman pienten solmujen aukinäpertämistä. Kun pallot olivat löytäneet paikkansa, pursotin tipat askarteluliimaa lankojen ja henkareiden liitoskohtiin, ja annoin kuivua vuorokauden ajan. Sitten vain ripustamaan mobile paikoilleen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti